Novinky v knihkupectví Kosmas

středa 6. července 2005

Po stopách divokého západu

Tragický Konec Wild Bill Hickocka

William Hickock, ač proslulý rváč, nedostal se nikdy mimo zákon. I když střílel rychle, nikdy neútočil první.
Byl lovcem, zvědem, chovatelem dobytka. V jednom zaměstnání se zvlášť proslavil, a to tehdy, když se stal šerifem hornického města Deadwoodu. Jeho statečnost mu vynesla smrtelnou nenávist desperádů, které měl potírat.
Hickock byl hezký člověk atletické postavy a svému zevnějšku věnoval velkou péči.
Z dopisů menželce, která s ním odmítla žít, lze vytušit náznaky trpkosti nad neustálým nebezpečím jeho dobrodružného života.
Nehodlal se dát zastrašit dobrodruhy, jejichž neblahou minulost znal; dbal o dodržování zákonů a zdálo se, že ho jeho příslovečné štěstí neopustí. Ale jednoho dne pocítil Hickock podivnou předtuchu blízkého konce, ačkoli byl proti nepříjemným myšlenkám obrněn optimismem a sebedůvěrou.
V předvečer smrti se svěřil příteli: „Je to sice neuvěřitelné, Tome, ale mám tušení, že budu brzy zabit.“ – Týž den neodolal a napsal ženě dopis, který končil slovy: „Drahá Agnes, má-li se stát, že se už neuvidíme, věz, že poslední slovo, které zašeptám, až vystřelím svou poslední ránu, bude Tvoje jméno.“
Nazítří 2. srpna 1876 se Bill Hickock rozhodl, že zaplaší černé myšlenky, a pustil se do partie karet v saloonu Carla Manna a Jerryho Lewise.
Kolem stolu s ním seděli Carl Mann, Charles Rich a kapitán Massey, lodivod na Mississippi. Hra se rozproudila, hráči žertovali. Bill seděl zády ke dveřím, což dosud nikdy neudělal.
Jakýsi muž, který chvíli pozoroval hráče zvenčí, vstoupil do saloonu, na oko lhostejný k těm, kdo tam seděli. Stoupl si kbaru, objednal si pivo, pomalu vypil a pak se nenápadně přitočil až na několik kroků za Billa Hickocka. Muž rychle vytáhl z pouzdra kolt a střelil.
Kulka zasáhla Hickocka do týla, prolétla levou tváří a zaryla se kapitánu Masseyovi do paže.
Bylo přesně 16 hodin 10 minut. Bill se skácel ze židle jako zasažen bleskem; v křečovitě sevřené ruce dosud držel karty. V kartě měl „čtyři esa a červenou osmu“, (Od té doby se taková karta jmenuje The Dead Man`s Hand- Mrtvá ruka.)
Vrah byl dopaden, odsouzen, oběšen.
Wild Bill Hickockovi vystrojili slavný pohřeb.

Žádné komentáře:

Okomentovat