Novinky v knihkupectví Kosmas

čtvrtek 3. srpna 2023

PŘÍPAD SESTRA SMRT

Chronologický sled událostí

22. srpna 2014 - V souvislosti s úmrtím pacientky obvinila policie z vraždy tehdy již bývalou zdravotní sestru Věru Mráčkovou, která byla vzata do vazby. V tisku se posléze objevila spekulace, že šlo o eutanazii. Nemocnice nepotvrdila podezření na víc případů.
23. srpna 2014 - Vedení nemocnice oznámilo, že zpřísnilo vnitřní předpisy týkající se kontrol zdravotní dokumentace a nakládání s vybranými léky.
25. srpna 2014 - Státní zástupce řekl, že policie prošetřuje dalších 11 případů úmrtí v nemocnici.
16. září 2014 - Vedení nemocnice oznámilo, že podá trestní oznámení na lékaře Ptáčka pro nadržování a neoznámení trestného činu. Lékař údajně manipuloval s důkazy a znehodnotil je. Ptáček jakékoli pochybení odmítl.
29. září 2014 - Mráčková byla propuštěna z vazby.
26. listopadu 2014 - Policie obvinila Mráčkovou z vražd dalších pěti pacientů. Soud ji poté poslal opět do vazby.
13. března 2015 - Policie ukončila vyšetřování a podala návrh na obžalobu Mráčkové, která podle policie zabíjela draslíkem.
3. dubna 2015 - Státní zástupce obžaloval Mráčkovou z vraždy šesti pacientů. Podle obžaloby zabíjela, aby si ulehčila práci.
22. června 2015 - Ústecký krajský soud začal projednávat kauzu, Mráčková vinu odmítla.
5. a 6.října 2015 - Soud rozhodl, že Mráčková zůstane ve vazbě. Ústecký krajský soud ji na konci července z vazby propustil, proti usnesení ale podal stížnost státní zástupce.
19. listopadu 2015 - Ústecký krajský soud opět propustil Mráčkovou z vazby. Poté, co Vrchní soud v Praze zamítl stížnost státního zástupce, byla 21. prosince propuštěna.
21. ledna 2016 - Soud zprostil Mráčkovou obžaloby z vražd pacientů. Podle soudu nebylo prokázáno, že se skutky staly.
duben 2016 - Ústecký krajský soud zahájil správní řízení se znalci, na základě jejichž posudku byla Mráčková obžalována z vraždy. Znalec Rudolf Pácha jako hlavní autor uvedl, že smrt pacientů mohla být způsobena prudkým nárůstem množství draslíku v krvi. Závěry, že Mráčková zabíjela draslíkem, odmítl v soudním řízení znalec obhajoby i revizní posudek. Sankce hrozí i znalci Karlu Zahradníkovi, který Páchovi pomáhal.
26. července 2016 - Pražský vrchní soud zamítl odvolání státního zastupitelství. Zproštění viny Věry Mráčkové nabylo právní moci.
16. ledna 2017 - Podle iDnes.cz Mráčková, která strávila 14 měsíců ve vazbě, žádá odškodnění ve výši čtyř milionů korun. Návrh na odškodnění dostalo ministerstvo spravedlnosti. Za újmu na zdraví a ztížené společenské uplatnění požaduje dva miliony korun, 650.000 korun za vazbu a zbytek za ušlou nemocenskou, na náklady soudního řízení, ochranu osobnosti a proplacení penále, které dostala za nesplacení úvěrů.
únor 2017 - Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl rozhodl o tom, že Pácha a Zahradník byli vyškrtnuti ze seznamu znalců. Jejich posudek, že Mráčková vraždila draslíkem, vyvrátili další znalci.

Tak to je v rychlosti celá kauza. Vznikla na to téma i filmová minisérie s charizmatickou Klárou Melíškovou v hlavní roli. Kniha je méně expresivní, ale o to více Vámi pohne její věcná podstata. Určitě patří k těm nezapomenutelným.