Novinky v knihkupectví Kosmas

pátek 11. ledna 2008

KAM ZMIZEL ZLATÝ POKLAD REPUBLIKY

(Richard Král, někdejší vladní zmocněnec pro návrat československého zlata) "Já se s tím prostě nemohu smířit. Považuji to za chybu a dokonce za víc než chybu. To zlato mělo přece symbolickou hodnotu. Tady nešlo jen o peníze, a tak to také většina našich lidí chápala. Zlatý poklad si každá země úzkostlivě chrání, třeba zrovna Spojené státy americké ... Mně to připadá, jako kdyby někdo prodal zlatý snubní prsten - nejenom tedy svůj, ale i své manželky - dal tyto prsteny do banky, protože jsou z toho úroky a protože se to tomu někomu vyplatí... A ta výměna za dluhopisy - co je to vlastně dluhopis? Forma úvěru, který poskytuje ten, který dluhopis kupuje ... Pro mě, věřte, mělo to zlato hodnotu jako symbol. Bylo to něco jako Hradčany, jako státní vlajka, hymna, korunovační klenoty ... Ne, to zlato se prodávat nemělo. A nemělo ani zůstat v rukou bankovních úředníků, kteří o něm rozhodovali."
Kdo vlastně tvořil bankovní radu České národní banky, která o prodeji československého zlatého pokladu rozhodla? Členové ing. Ota Kaftan, ing. Jiří Pospíšil, CSc., ing. Miroslav Hrnčíř, DrSc., RNDr. Luděk Niedermayer. Dále viceguvernéři České národní banky ing. Jan Vít a ing. Pavel Kysilka. A mezi nimi autorita nejvyšší - tehdejši guvernér České národní banky a předtím krátce premiér české "úřednické" vlády ing. Josef Tošovský. Zkušený finanční odborník, který byl v roce 1995 zvolen Evropským bankéřem roku a pod jehož vedením udělala Česká národní banka v roce 1997, tedy rok před prodejem našeho zlata, osudovou chybu, když při útocích na korunu přehnaně intervenovala ve snaze udržet poměrně stabilní kurs koruny. Tyto operace stály miliardy devizových rezerv, které byly takto prakticky vyhozeny z okna ...


Ze slušné hromádky přečtených knížek, které se mi nakupily přes vánoce, přidávám dnes třetí. Naplánoval jsem si to tak, že začnu nejhorší a nakonec přidám tu, která se mi líbila nejvíc. Zlatý poklad jsem doslova shltnul. Jednoznačně doporučuji k přečtení! Možná změní Váš názor na "skvělé" spojence v druhé sv. válce. Jak a kdo nám od roku 1918 ukradl, zašantročil a prodal pod cenou téměř dvakrát sto tun zlata v podobě zlatých cihel, medailí a historicky cenných mincí? Kolik že stojí kilo zlata, 340 tisíc Kč?

1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat